قطر‌ه‌ی بارانی

آرامش باران

قطر‌ه‌ی بارانی

آرامش باران

بسم اللّه الرّحمن الرّحیم

 

 

رویکردی بر توسعه هند

 

 

محمدعلی بارانی

عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین (ع)

1389

 

چکیده

این مقاله در رویکردی ، کلی در خصوص توسعه همه جانبه کشور هند پرداخته است. در دنیای امروز که اصلی ترین وظیفه هر دولت فراهم کردن زمینه ها در برنامه ریزی امر توسعه همه جانبه است، کشوری چون هند ، با یک میلیارد و دویست میلیون جمعیت ، بعنوان یک مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش اول کلیات جامعه هند مورد بررسی قرار گرفته در بخش دوم دانشگاه ها و محیط علمی هند را مورد توجه قرار داده ایم. در بخش سوم نگاه کلی به زیرساختهای بخشی را توجه نموده و در بخش چهارم سیر توسعه فرهنگی ، اجتماعی ، امنیتی و در بخش پنجم به تجزیه و تحلیل شرایط توسعه با معیارهای توسعه هند پرداخته شده و پیشنهادی نیز ارائه گردیده است.

واژگان کلیدی : توسعه ، رشد ، فن آوری ، انرژی اتمی ، نانو ، تناسخ ، کاس ، قدرت

 

مقدمه

یکی از مهم ترین مسائل قرن بیست و یکم مسأله توسعه کشورهاست. اگر چه در تاریخ گذشته نیز بشر به دنبال تغییر وضعیت و شرایط زندگی خود به نفع مطلوب بوده است ، اما به علت عدم ارتباط سریع جوامع با یکدیگر و حکومت های بسته و استبدادی ، انسان فقیر را مجال تفکر در پیرامون خود نبود و کمتر مشکل بین فقرا و اغنیا بوجود می آمد.

امروز با تغییرات اساسی در نوع حکومت ها و رشد و شکوفایی فن آوری اطلاعات و ارتباط علمی در زمینه های مختلف و گسترش رسانه های عمومی و سیالیت اطلاعات مردم جهان بسرعت از حوادث پیرامونی خود و جهان مطلع می گردند. بنابراین همگان در تلاش و تلاطم توسعه قرار گرفته اند.

مکاتب مختلف مادی از جمله سرمایه داری انسان حاضر را به مصرف بیشتر که زمینه ساز تولید بیشتر است دعوت نموده ، که در این رهیافت کشورهای صنعتی التزام به افزایش تولیدات و جذب سرمایه های بیشتر جهت پیشرفت های بهتر اقتصادی را می یابند. هند از جمله کشورهایی که در بخش های مختلف مسیر سرمایه داری را در پیش گرفته و عنصر تبلیغات در تولید و مصرف چه از نظر بصری و چه رسانه های خبری و آوایی گوش انسان های غنی و فقیر را کر نموده است. تا آنکه دارد بخورد و آنکه ندارد بنگرد و خاموش باشد. در زمینه های جذب سرمایه هند مسیرهای مختلفی را در پیش گرفته و تا اندازه زیادی موفق عمل نموده است.

در یک دهه اخیر فاصله و شکاف در جامعه هند باعث تغییر سلسله مراتب و طبقه بندی جدید جامعه هند گردیده است ، در هند دور فقط دو طبقه سرمایه دار و فقیر وجود داشته ، ولی با نگرش جدید و ورود سرمایه های خارجی و مشارکت مردم در بخش های تولید و ظهور شرکت های خصوصی رفته رفته ، جابجایی آرام و کمی در لایه های جامعه هند اتفاق افتاده است ، بطوریکه امروز در جامعه هند شاهد سه طبقه در جامعه هستیم یک طبقه سرمایه دار و یک طبقه نو ظهور متوسط و میانه و طبقه سوم همان جامعه فقیر سنتی که بر اساس باور تناسخ روح و بوق های بزرگ تبلیغات از رسانه های گوناگون از جمله صد کانال تلویزیون و ده ها روزنامه و هزاران فیلم سینمایی به آرامی در زیر چرخ های توسعه هند ، در فراموشی کامل در حال له شدن است. بنظر می رسد در بخش های مختلف توسعه از جمله فرهنگی ، سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و امنیتی هند فقط قشر ممتاز و کمتر جامعه هند رو به جلو بوده و هر روز مسیر توسعه را بسرعت طی می کند. هند در آینده نزدیک یکی از سه قدرت برتر اقتصادی و اولین کشور از نظر جمعیت جهان خواهد بود. نقد و نظر پیرامون کشور بزرگی چون هند برای کشورهای دیگری که در مسیر توسعه اقتصادی قرار دارند مفید فایده خواهد بود، هر چند هند با تفاوت های مختلف از جمله آب و هوا و جمعیت و فرهنگ و ادیان فراوان بعنوان یک الگوی کامل مطمع نظر نمی باشد ، ولی نگاهی به مسیر توسعه هند بخصوص در بخش های توسعه علمی و فن آوری خالی از تجربه نبوده و مثمر ثمر خواهد بود.

کلیات :

کشور هند در جنوب آسیا است، پایتخت آن دهلی نو از شمال غربی با پاکستان و از شمال با کشورهای چین، بوتان، نپال و تبت و از شمال شرقی با برمه و بنگلادش از غرب با دریای عرب و از شرق با خلیج بنگال و از جنوب با اقیانوس هند مرز آبی دارد.

وسعت کشور هند 3،402،873 کیلومتر مربع از نظر وسعت هفتمین کشور پهناور جهان است. بیشتر سرزمین هند پست و هموار است و رشته کوه هیمالیا که در شمال کشور قرار دارد باعث شده که رطوبت و ابرهای باران زا به شمال آسیا نفوذ نکند و در نتیجه هند کشوری پر باران و مرطوب و دارای خاک بسیار حاصلخیز است.

جمعیت هند حدود 1،200،000،000 نفر است که دومین کشور پر جمعیت جهان پس از چین به شمار می آید. بندر بمبئی (مومبائی) با جمعیتی نزدیک 17 میلیون نفر پر جمعیت ترین شهر هند است. هند بیش از سی و پنج شهر بزرگ با جمعیت بالای یک میلیون تن دارد.

بمبئی (مومبائی)، دهلی، کلاته، مدرس، بنگلو، حیدرآباد، اگرا، میسور، جی پور، گوا، پونا، بوپال، تریواندروم، سودات، کانپور، احمدآباد، از شهرهای مهم این کشور پهناور هستند.

هند دارای تاریخ و فرهنگ بسیار کهن و پرباری است که به 3000 سال پیش از میلاد می رسد. این کشور سرزمین نژادها، زبان ها، آئین ها و فرهنگ های فراوان و گوناگون است. در هند صدها زبان و هزاران گویش و لهجه وجود دارد.علاوه بر دو زبان هندی و انگلیسی که در قانون اساسی این کشور رسمی اعلام شده، 22 زبان دیگر در یک یا چند ایالت، موقعیت زبان رسمی را دارند.60% جمعیت هند روستایی و 40% شهر نشینند. رشد جمعیت 1/4 % و پیش بینی می شود تا سال 2015 از جمعیت کشور چین پیشی بگیرد.

نمودار ترکیب جمعیت شهری و روستایی هند

تعاریف چند از توسعه :

لوئیس : توسعه اقتصادی را فرآیندی می داند که موجب افزایش تولید سرانه شاغلین نیروی کار در بلند مدت می شود.(توسعه اقتصادی و برنامه ریزی ص 12 ، شهنام طاهری)

هیگنز: توسعه اقتصادی را فرآیندی می داند که اقتصاد از یک دوگانگی (بخش سنتی و مدرن) به یک اقتصاد مدرن برسد.(همان منبع ص 12)

توسعه فرآیندی است با ابعاد مختلف و مجموعه اهداف گوناگون. این ابعاد شامل جنبه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه به معنای وسیع کلمه آن می شود.(همان منبع ص12)

-         تفاوت رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی

ممکن است در کشوری با افزایش تولید ناخالص ملی ، سرانه افزایش پیدا کند ولی نابرابری درآمدها بیشتر گردد. فقرا فقیرتر شده و سایر اهداف توسعه ناموفق و بدتر شده باشند. چنین حالتی را به عنوان رشد اقتصادی می نامند. در حالت رشد اقتصادی با وجود افزایش درآمد سرانه وضع اقتصادی توده مردم بدتر شده و هیچ پیشرفتی در تغییر عادات و رفتار افراد و نهادها متناسب با آرمان های مدرن گرایی به وجود نیامده باشد و حتی بدتر هم شده باشد.(همان منبع ص15)

-         توسعه پایدار

توسعه پایدار توسعه ای است که بتواند نیازهای نسل حاضر را بدون لطمه زدن به برآورده ساختن نیازهای نسل های آینده و سازگار با منافع نسل های آینده برآورده سازد.(همان منبع ص17)

-         معیارها و شاخص های توسعه

1.      خرد گرایی

2.      توسعه دانش و اجرای مؤثر برنامه ریزی توسعه

3.      افزایش بهره وری

4.      ارتقاء سطح زندگی

5.      برابری اقتصادی و اجتماعی

6.      بهبود نهادها و رفتارها و عادات و رسوم

7.      استحکام و قوام ملی

8.      استقلال ملی

9.      دموکراسی به طور ریشه ای و گسترده در سطح جامعه

10.  انضباط اجتماعی

 

 




 

 

 


 




 مأخذ : پایان نامه دکتری نویسنده مقاله ص104

وجوه اشتراک و عوامل مؤثر بر توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه:

-         کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه طیف بسیار وسیعی را تشکیل می دهند.

کشورهای در حال توسعه در طیف بسیطی از تنوع گوناگون آب و هوایی و میزان وسعت و وجود منابع و ذخایر کافی و میزان جمعیت و رشد آن و وجود سرمایه و میزان پیشرفت تکنولوژی قرار دارند. لذا مشاهده می شود کشورهایی که در مرحله خیز اقتصادی هستند میزان پیشرفت و شتاب بین آنها متفاوت است. هر چند در بین کشورهای در حال توسعه اختلافات و تفاوت هایی وجود دارد ولی وجوه مشترکی در تأثیرپذیری از مؤلفه های اقتصادی نقاط اشتراکی دارند.

 

وجوه اشتراک کشورهای در حال توسعه :

1.      فقر عمومی

2.      سطح پایین بهره وری

3.      نرخ بالای رشد جمعیت و بارتکفل

4.      سطح بالا و فزاینده بیکاری و کم کاری

5.      کشاورزی به مثابه مهم ترین بخش ایجاد اشتغال

6.      وابستگی و آسیب پذیری در روابط بین المللی

7.      دوگانگی اقتصادی

8.      منابع طبیعی توسعه نیافته

9.      خصوصیات جغرافیای جمعیت

10.  عقب ماندگی اقتصادی

11.  کمبود سرمایه و کالاهای سرمایه ای

12.  عقب ماندگی تکنولوژیک

13.  وابستگی به تجارت خارجی (همان منبع ص46)

             نمودارهای شماره «3» زیر نشان دهنده دور باطل فقر هستند

 

 

 

 

 

قدرت : قدرت عبارت است از امکان اعمال خواست و اراده یک فرد در روابط اجتماعی بدون توجه به منشأ این امکان و به رغم مقاومت دیگران

سیادت :امکان ایجاد اطاعت بین یک عده معین برای یک فرمان به خصوص ، سیادت نام دارد.

انضباط :این امکان که گروه معینی از افراد طبق عادت و به صورت کلیشه ای از یک فرمان به خصوص، اطلاعات سریع و خود به خودی نمایند انضباط نام دارد (اقتصاد و جامعه ماکس وبر ص90)

بررسی توسعه هند :

الف اقتصاد هند

اقتصاد هند چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است. هند به رغم رکود اقتصادی جهانی با رشد اقتصادی متوسط بالاتر از 8% طی چند سال گذشته به یک قدرت بزرگ اقتصادی تبدیل شده است و با داشتن تولید ناخالص داخلی 3/611 GDP تریلیون دلار سالانه در مقام چهارم جهان قرار دارد.

مبادلات تجاری هند سالانه 280 میلیارد و 35 میلیارد سرمایه گذاری خارجی با تراز مثبت و موتور رو به جلو را نشان می دهد.

هند با استفاده از روابط خارجی به دنبال جذب سالانه 15 میلیارد دلار سرمایه خارجی در آینده است. با این وجود میلیون ها نفر هنوز در فقر شدید زندگی می کنند و درآمد سرانه در هند 720 دلار است.

مشکلات زیربنایی نیز در هند ادامه دارد.

اگر چه هنوز بیش از 34% جمعیت هند کمتر از یک دلار در روز درآمد دارند (رتبه 22 دنیا) و حدود 300 میلیون نفر در زیر خط فقر زندگی می کنند.

تحلیل گران اقتصادی پیش بینی می کنند هند تا سال 2020 میلادی پس از آمریکا و چین سومین کشور صنعتی جهان می باشد و درآمد سرانه کشور به سالانه 5000 دلار یعنی دو برابر میزان فعلی برسد.

 

نمودار شماره «4» گویای چگونگی تغییرات جهان از سال اول میلادی تا سال 2150 می باشد

.

مأخذ : پایان نامه دکتری نویسنده مقاله ص 85

 

زیر ساخت های اقتصادی هند :

1.      بندر بزرگ بمبئی با 17 میلیون نفر جمعیت ابرشهر صنعتی و تجاری و ثروتمند بعنوان موتور بزرگ توسعه اقتصادی عمل می کند.

2.      راه آهن هند از نظر وسعت دومین کشور با راه آهن طولانی و ترابری و تردد فراوان جابجایی مسافر و باری جهان است.

3.      توسعه جاده ای و مسیر زمینی با بزرگ راه ها و جاده های مناسب مسیر تردد و حمل و نقل کالا و تجارت را بخوبی پوشش داده در حال گسترش است.

4.      حمل و نقل و ترابری هوایی هند با داشتن فرودگاه های بزرگ بین المللی مسیر تردد انسان و تجارت را بخوبی فراهم ساخته است.

5.      بخش فرهنگ و سینمای هند با داشتن بزرگ ترین شهرکهای سینمایی جهان سالانه با حدود ساخت و تولید 1000(هزار) فیلم جلوتر از سینمای هالیود آمریکا قرار دارد.

6.      صنعت توریست هند سالانه با حدود 60 میلیارد دلار برآورد شده بازار پر رونق در توریست را داراست.

7.      دانشگاه های هند با جذب دانشجوی خارجی بعنوان یک صنعت پولساز عمل می نماید در زمینه اعزام استاد به خارج سومین کشور صادر کننده استاد بعد از آمریکا و انگلیس در جهان است.

ب ادیان و مذاهب در هند :

هند با توجه به تنوع مختلف مذهبی بیشترین مکاتب و ادیان را در خود جای داده است. 70% جمعیت هند، هندو و دارای مکاتب بت پرستی که به چند صد هزار بت (خدا) می رسد، 13% جمعیت هند را مسلمانان از جمله شیعه و سنی تشکیل می دهند ، کمتر از 1% جمعیت هند سیکها  و 16% سایر ادیان هستند. معابد هند که از دوران بسیار گذشته در این سرزمین رونق فراوان داشته و بر اثر گذشت زمان میراث تمدن هند را بصورت گورستان تمدنی تشکیل میدهد و آمد و شد سایر اقوام خارجی بصورت مهاجم آثاری از تمدن را در سرزمین هند از خود بجای گذاشته اند. از جمله آثار ایرانی و مغولی و در یکصدسال گذشته انگلیسی که در این میان آثار باقیمانده از معابد هند و در مقام اول و پس از آن آثار هنری ایران است که در مقام دوم قرار دارد و آثار سایر ملل در مقام های بعدی قرار می گیرند از این روی هند را قبرستان تمدن بشری می نامند.امروز آثار باستانی هند یکی از زمینه های جذب سرمایه بصورت جذب توریست است و بتکده ها و معابد بزرگ و رنگارنگ جدید و قدیم و ساخت و فروش بت ها نیز خود یکی از منابع تولید و درآمد هند است. آثار تمدن اسلامی  ، ایرانی در هند چون نگین خوشرنگی خودنمایی می کند و چشم هر بیننده را خیره می سازد. در سال های اخیر هندوها برای گریز از گذشته تاریخی (شکست ها و اشغالها) خود به ساختن آثار مدرن و فراوان مذهبی بخصوص معابد و بتکده های بزرگ و پر زرق و برق نموده اند که بزرگترین آنها معبدی در دهلی نو پایتخت هند است که در سال 2008 افتتاح شد. (آکاشتردام) هرچند ظاهر پر زرق و برق و صنایع بکار رفته در ساخت آن و هنر سنگ در آن بیداد می کند و دولت بصورت رسمی محصلین را طبق برنامه برای شناخت و عبادت به این محل می آورد ولی بنظر چون سیبی سرخ خوش رنگ پلاستیکی است که عطر و طعم سیب واقعی را ندارد.

به جز سه مکتب هندو (هندو ، جینها ، سیکها) مسلمانان با مذاهب سنی ، شیعه دوازده امامی و شش امامی و پارسیان، زردشتی نیز در هند وجود دارد و هر یک دارای مسجد، معبدو محله های خاص خود هستند.

در هند همزیستی مسالمت آمیزی در بین ادیان و مذاهب وجود دارد و معروف است که صدها سال مسجد و معبد در کنار هم قرار داشته است.

     نمودار شماره «5» ادیان در هند

 

 

ج فرهنگ هند :

فرهنگ غالب هند با توجه به جمعیت یک میلیاردی هندو ، هندی بت پرستی است. رسانه های هند بطور آشکار و نهان نهاد معابد و بت پرستی را تبلیغ می کنند.

روزنامه ها در هند به 123 زبان منتشر می شود . یکصد (100) کانال تلویزیونی در هند نقش اساسی در فرهنگ رایج هند دارند. بزرگترین شهرک سینمایی جهانی در هند وجود دارد. در سال گذشته هند با تولید 1000(هزار) فیلم سینمایی از هالیود هم پیشی گرفته و مقام اول را در جهان کسب نموده است.

هند ادعای دمکراسی بزرگ جهانی را دارد که با تبلیغات فراوان 860 میلیون نفر در انتخابات سراسری هند مشارکت دارند.

رسانه ها بعنوان رکن چهار دمکراسی در هند عمل نموده و بظاهر به هیچ وجه تضاد آراء مشاهده نمی شود.

در رسانه ها بخصوص روزنامه های هند به دو بخش اصلی بر می خوریم یک نگاه به داخل و ناسیونالیسم هندی و یک نگاه به خارج بخصوص بسوی غرب (انگلیس). در فرهنگ عمومی و جامعه هند فساد ظاهری از جمله دزدی ، تجاوز به عنف و ... مشاهده نمی شود. کم توقعی ، صبر و استقامت و زندگی بدور از چشم و هم چشمی جزیی از فرهنگ هندی است. هند به لحاظ فرهنگ احترام به احشام و حضور گاو در شهر یک روستای بزرگ است. فرهنگ نظافت محیطی در هند ضعیف ولی احترام به محیط زیست و حفظ درختان و فضای سبز پر رنگ است.

حفظ ساختار خانواده یکی از مسائل فرهنگی هند است که بسیار پر رنگ مشاهده می شود. عبادت و روزه داری از فرهنگ هندو است تا سر حد مرگ.

حفظ سنت ها و پوشش لباس های سنتی در هند همچنان پوشش اصلی مردم هند است. عدم اعتیاد حتی سیگار از جمله فرهنگ هندی است.

وجود سگها در محیط زندگی مردم شاید از آثار انگلیسی ها باشد.

گاناپاتی یعنی مراسم بزرگداشت خدایان که دو هفته بطول می انجامد و شباهتی به ایام مذهبی اسلامی بخصوص محرم شیعه دارد در هند بطور وسیع و رسمی برگزار می شود که در این ایام از ظهر تا نیمه شب بخصوص جوانان با طبل و دهل خدایان را در خیابان ها با ماشین ها به حرکت در آورده و در بعضی محل ها در مکان های سر پوشیده اجرای موسیقی های مختلف با مراسم خاص انجام می شود و در پایان مراسم دو هفته ای خدایان (بت های گچی) را به دریا انداخته از فردا بت های جدید جایگزین می شود. هند با 350 دانشگاه جامع و 15 دانشگاه آی تی دارای 67 میلیون فارغ التحصیل و 14 میلیون دانشجو در حال تحصیل است.

تهاجم فرهنگی در هند کمتر اثرگذار است زیرا سنت های هند در مقابل آن مقاومت می کند.

 

 

د وضعیت اجتماعی هند :

هند با یک میلیارد و دویست میلیون جمعیت دومین کشور پر جمعیت جهان محسوب می شود که سنت های هندی در فرهنگ اجتماعی کاملا به چشم می خورد. روابط بین افراد و جامعه همان روابط طبقه بندی و کاست است اگرچه بطور رسمی آن را نفع می کنند ولی روابط کنونی همان روابط طبقاتی است.

طبقه (Kiasse) مشتمل بر گروهی از اشخاص است که دارای موقعیت طبقاتی (Kiassenlage) یکسان باشند.(همان منبع ص 96)

انواع طبقات از یکدیگر قابل تمایزند :

الف هنگامی که موقعیت طبقاتی برای اعضا عمدتا با تفاوت های تکمیلی تعیین شود، این طبقه، طبقه دارا (Besitzklasse) است.

ب هنگامی که وضعیت طبقاتی اعضا عمدتا با فرصت های بهره وری از خدمات در بازار تعیین شود، این طبقه ، طبقه مولد (Erwerbklasse) است.

ج طبقه اجتماعی (Soziaklasse) شمال ترکیبی از موقعیت های طبقاتی است که ما بین آنها تبادل اشخاص بر پایه های فردی یا در طی نسلها امکان پذیر است و این امر به خوبی قابل مشاهده است.

-         اهمیت عمده یک طبقه ثروتمند نسبتا ممتاز مبتنی بر این اصول است :

الف اعضای آن می توانند خرید کالاهای مصرفی گران قیمت را به انحصار در آورند.

ب آنها می توانند فرصتهای پیگیری یک سیاست انحصاری سازمان یافته در فروش کالاهای اقتصادی را کنترل کنند

ج آنها می توانند فرصت های ایجاد ثروت از مازاد بر مصرف را انحصاری کنند.

د آنها می توانند فرصت های جمع آوری ثروت از راه پس انداز و به این وسیله امکان سرمایه گذاری اموال در وامها و امکان کنترل بر مناصب اجرایی در تجارت را انحصاری کنند.

ه آنها می توانند امتیازات گونه های مفید اجتماعی و آموزش را تا جایی که با هزینه سر و کار دارد انحصاری کنند. (همان منبع ص 97)

منافع طبقاتی که در ارتباط با دارایی، امتیاز منفی دارند :

الف آنها خود مورد تملک هستند که این به معنای آزاد نبودن آنهاست.

ب آنها از بی خانمان ها (Deklassiertez out casts) هستند.

در میان این دو نوع طبقات متوسط قرار می گیرند. واژه (متوسط) شامل گروه هایی می شود که صاحب انواع اموال یا تخصص های بازارپذیر هستند و در وضعیتی قرار دارند که می توانند از این راه ها خود را تأمین کنند.

جامعه هند با همه مشکلات و تفاوت های گوناگون اجتماعی دارای مشترکات زیر می باشد :

1.      قانون پذیری

2.      رعایت احترام متقابل

3.      دوری از بزه های اجتماعی

4.      احترام به سنت ها

5.      حفظ نهاد خانواده

6.      مصرف کم و صرفه جویی

7.      صبوری و مقاوم بودن

 

 

 

 

 

ج وضعیت امنیتی هند

کشور هند بعد از استقلال در روابط بین الملل با چالش هایی روبرو بوده و با کشور همسایه خود پاکستان درگیر جنگ طولانی بوده است و همچنان بر سر کشمیر این کشمکش ادامه دارد. از سوی دیگر هند در ارتفاعات شمالی با چین اختلاف دارد. داشتن ارتش بزرگ و پر هزینه و تولید و نگهداری پر هزینه بمب اتمی از این اختلافات نشأت گرفته است. بار هزینه حفظ و نگهداری ارتش بزرگ و تولید جنگ افزار در هند جزء مشکلات اقتصادی این کشور است.

در امنیت داخلی ، هند جزء کشورهای با ثبات به حساب می آید در نظام امنیتی ، هند با برخورد سختگیرانه پلیس و برخورد محکم قانونی هرگونه اغتشاش و اعتراض را سرکوب می کند. با توجه به ترس مردم از پلیس و قانون و زندانی های بلند مدت و فرهنگ تحمل و عدم اعتراض از یک طرف و کنترل شدید مجامع و میادین با استفاده از پلیس و ارتش و استفاده از دوربین های مخفی و آشکار، هند از امنیت داخلی مناسبی برخوردار است.

 

جدول شماره «6» سهم متوسط هزینه های نظامی حدود 90 کشور طی سالهای 1982 1973

درصد هزینه  1- 5/0

درصد هزینه 5/0 0

گینه بیسوائو

الجزایر

مکزیک

برزیل

گینه

بنگلادش

نیجر

کاستاریکا

هائیتی

کامرون

پاناما

فیجی

لیبریا

کلمبیا

گینه

گابن

نپال

دومنیکن

سیرالئون

گامبیا

سنگال

غنا

سریلانکا

ساحل عاج

سوئزلند

تانزانیا

 

 

توگو

 

 

 

زئیر

 

 

 

درصد هزینه  2 5/1

درصد هزینه 5/1-1

مورکو

بولیوی

کینیا

آرژانتین

پاراگوئه

بورکینافاسو

ماداگاسکار

بحرین

فیلیپین

اکوادور

مالزی

براندی

سومالی

هندوستان

نیکاراگوئه

آفریقای مرکزی

تایلند

کویت

نیجریه

شیلی

زیمبابوه

لبنان

قطر

کونگو

 

مالی

رواندا

السالوادور

 

موریتانیا

آفریقای جنوبی

گواتمالا

 

 

سودان

هندوراس

 

 

 

اندونزی

درصد هزینه 5/2+

درصد هزینه 5/2 2

عربستان سعودی

چین

کره جنوبی

افغانستان

سوریه

پاکستان

سنگاپور

برمه

ایران

مصر

ترکیه

چاد

تایوان

عراق

اوکاندا

اتیوپی

امارات متحده عربی

اسرائیل

 

لیبی

یمن «جنوبی، شمالی»

اردن

 

موزامبیک

زامبیا

عمان

 

 






 

مأخذ :  SECURITY AND ECONOMY IN THE THIRD WORLD

 

نتیجه گیری و پیشنهادات :

الف نتیجه گیری

کشور بزرگ و پهناور هند که حدود 60 سال قبل در 23 مرداد 1326 (15 اوت 1947) از انگلستان استقلال یافته است. شامل 28 ایالت و 7 ناحیه بهم پیوسته تشکیل یافته ، با جمعیت رتبه دوم جهان با رشد اقتصادی مناسب 8% در مقام چهارم جهان قرار گرفته است.

هند بعنوان یک کشور بزرگ در روابط بین الملل بازیگری مؤثر بحساب می آید. سنت و مدرنیته تؤام، کاخ و کوخ در کنار هم باعث نگاه مثبت و احترام آمیز جهانیان به این کشور گردیده است.

هند امروز مدعی کرسی دائم شورای امنیت سازمان ملل است که می تواند بعنوان قدرت متوازن بین شرق و غرب عمل کند.

این کشور بعنوان یک قدرت هسته ای در جهان مطرح است و دارای نیروگاه اتمی و پیشرفتهای علمی در زمینه انرژی اتمی است.

هند با وجود جمعیت 200/1 میلیارد نفر صادر کننده بزرگ گندم و برنج در تجارت جهانی است.

با سرمایه گذاری مناسب در زیرساخت های توسعه با داشتن طولانی ترین راه آهن جهان ، با داشتن 350 دانشگاه جامع و 15 دانشگاه آی تی با 67 میلیون نفر فارغ التحصیل دانشگاهی و 14 میلیون دانشجو و جذب دانشجویان خارجی بعنوان یک صنعت و استفاده مناسب از صنعت توریسم و صادرات مغز و استاد بعنوان سومین کشور صادر کننده مغز بعد از آمریکا و انگلستان در حال توسعه و تبدیل شدن بعنوان یک قدرت تراز اول جهانی است.

همانطور که رهبر معظم انقلاب می فرمایند : اقتدار حقیقی یک ملت در گرو علم است.

هند امروز در زمینه های مختلف دارای رتبه قابل قبول می باشد که در رتبه بندی علمی جهانی در برخی موارد عبارتست از :

1.      در آی تی رتبه سوم جهانی

2.      در صنعت داروسازی رتبه پنجم جهانی

3.      در صنعت هوافضا رتبه ششم جهانی

4.      در صنعت نانو رتبه هفتم جهانی

هر چند توسعه هند با مسیر عدالت هماهنگ نبوده و بیشتر با مکتب هندی و با رویکرد سرمایه داری است.

ب - پیشنهادات

میراث مشترک بین هند و ایران زبان فارسی است که تا 150 سال قبل در هند در دیوان اداری و محاکم و محاورات عمومی زبان رسمی هند بوده است. که با اشغال و استعمار ، استعمارگر پیر انگلستان زبان انگلیسی جای زبان شیرین فارسی را به ناحق اشغال نموده است.

قدمت روابط تاریخی بین دو کشور ایران و هند 5000 ساله است.

وجود نقش زیبای فرش ایرانی در فرهنگ و تمدن هندی در آثار سنگی و معابد منطقه اورنگ آباد که مربوط به 1400 سال قبل است حکایت از ارتباطات فرهنگی خوب بین دو کشور در تاریخ دور و گذشته دارد.

اشعار شاعران بزرگ ایرانی چون حافظ، سعدی، فردوسی و ... در زبان و فرهنگ و آثار تاریخی هند هنوز خودنمایی می کند.

از طرف دیگر ردپای کتاب کلیله و دمنه هندی در فرهنگ و زبان ادبیات فارسی همچنان مشاهده می شود.

330 سال حکومت مسلمانان و حدود 200 سال حکومت تیموریان که ریشه ایرانی داشتند در هند باعث رشد و نمو مکتب اسلام بخصوص شیعه گردیده است.

با توجه به روحیات و فرهنگ مردم هند چون مهمانپذیری ، اهل تعامل ، داشتن روحیه تحمل بالا و تحمل نظرات مخالف ، هند امروز برای ما یک فرصت است.

هند خانه چند هزار ساله ماست. با جمعیت 200/1 میلیارد نفری می تواند بازار مناسب و هم شریک خوب تجاری ، فرهنگی باشد.

از آنجا که جنس انقلاب اسلامی دینی و فرهنگی است تمامی حکومت های دینی جهان با پیروزی انقلاب اسلامی احساس نزدیکی و احترام و ارتقاء جایگاه دینی پیدا کرده اند.

در روابط هند و انقلاب اسلامی همین بس که با رحلت رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام (ره) دولت هند سه روز اعلام عزای عمومی و تعطیل رسمی نموده است.

آثار مشترک تمدنی ایران و هند در گذشته تاریخ در سرزمین هند گواه صادقی برای همکاری های آتی می تواند باشد.

هند بزرگتر از آن است که کشورهای مخالف و دشمن ما چون رژیم صهیونیستی در روابط فی ما بین بر علیه منافع ما اثر گذار باشند.

هر چند در روابط بین الملل هند سمت و سوی منافع ملی خود را دنبال می کند. با توجه به مسابقه 5000 ساله روابط فرهنگی و سیاسی بین دو کشور سرمایه گذاری هوشمند ایرانی ، منافع مشترک بی پایانی که نانش را مشترک و نامش را ایران می برد ، ایجاد نمود.

با توجه به اینکه زبان علم ، دین و فرهنگ بهترین زبان ارتباطات است پیشنهاد می گردد :

1.      تبادل استاد بین دانشگاه های دو کشور

2.      اعزام دانشجو در مقطع دکترا در رشته های خاص

3.      تشکیل کارگروه دوستی با دانشگاه های تراز اول هند

4.      تشکیل دوره های آموزشی مشترک در زمینه های دامداری ، کشاورزی ، نانوتکنولوژی و آی تی

5.      راه اندازی تورهای فرهنگی در ایام مناسبت های مختلف از جمله دهه فجر انقلاب اسلامی

6.      ایجاد همایشهای بین المللی و دعوت از دانشمندان هند

7.      ایجاد نمایشگاه های مشترک علمی فرهنگی بطور سالیانه

8.      انجام پروژه های مشترک تحقیقاتی

 

ü    نکته : در پایان متذکر می گردد آنچه در این مقاله گذشت ، به تناسب فرصت و مجال امکان بود و همگی حاصل سفر 15 روزه نبوده بلکه در صورت ضرورت و نیاز کار عمیق تر و در خور را می توان با فرصت بیشتر و زمان مناسب تر دنبال نمود.

باشد که اساتید گرانقدر و بصیر دانشگاه افسری امام حسین (ع) بر مبنای رسالت پاسداری کار مطالعاتی در خور را دنبال و کسری و کمبود این نوشته را ضمن یادآوری و نقد عالمانه بر ما بخشیده و جبران نمایند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست منابع و مأخذ :

1.      حامیان ، فرخ (1376) عدالت اجتماعی و شهر ، تهران شرکت پردازش و برنامه ریزی شهری

2.      طاهری ، شهنام (1376) توسعه اقتصادی و برنامه ریزی ، نشر آروین

3.      مجموعه مقالات (1385) اولین همایش ملی ورزش و شهر

4.      بارانی ، محمدعلی (1374) رابطه توسعه و امنیت ، پایان نامه دکتری

5.      عظیمی ، حسین (1371) اقتصاد ایران ، نشر نی

6.      رستگار ، اسفندیار (1371) اقتصاد جهان تا سال 2000 چاپ و انتشارات  وزارت خارجه

7.     Nicole ، Ball.Security and Economy in The Third World.Adamanting Press Ltd.1988